GASTRONOMIJA

 

gastronomija
Staroplaninska trpeza

Opština Knjaževac raspolaže velikim prirodnim bogatstvom i očuvanom tradicijom. Čisto prirodno okruženje i plodna zemlja čine zdravu bazu tradicionalne, organske kuhinje i kvaltetnih vina.

Kuhinja opštine Knjaževac predstavlja mešavinu ukusa. Na trpezi se nalazi hrana koju je iznedrilo vekovno iskustvo i koja je po tradiciji pažljivo izbalansirana i energetski vredna.

Kada je u pitanju hrana, za opštinu Knjaževac bi se moglo reći, da i „diše i miriše”. Kod nas je običaj da se za gosta priredi „gozba”, nije bitno koje je doba dana i obrok u pitanju, domaćini će dati sve od sebe da izađu u susret svim vašim željama.

Nemojte prpustiti da probate našu, domaću, gibanicu ili proju sa zeljem. Knjaževački kraj je poznat po izuzetnim sirevima („sitni” i „na velije”) i kvalitetnim rakijama, zbog toga ih obavezno probajte i osetite njihove „čari”.

Na trpezi se mogu naći sarmice „gužvice” od livadskog zelja, salata od cremuša i lokalni specijalitet belmuž, pod obavezno. Jagnjeće pečenje kakvo možete ovde probati nigde vam drugde neće ponuditi.

I posle ukusnog predjela, kaloričnog glavnog jela, sledi slatkiš, pita sa višnjom ili orasima (orešnjak), vanilice i još mnogo slatkih đakonija koje će zaokružiti vaš užitak.

Sve to zalijete nekim od kvalitetnih knjaževačkih vina, pa onda zauzmete neki udoban položaj i uz zvuke muzike ili cvrkut ptica, zavisno od vaših afiniteta, uživate u zalasku Sunca, svežem vazduhu i lokalnim pričama, koje će vam domaćini, naravno na vaš lični zahtev, rado pričati.

Ukoliko posetite neki od restorana ponudiće vam specijalitete sa roštilja, čorbice, jagnjeće i praseće pečenje, riblje specijalitete i gotova jela. Celokupan užitak propratiće prijatna muzika u izvođenju nekog od naših lokalnih bendova.

Pa IZVOLITE PROBAJTE!

 

VINO

 

vino
Vino kao u Toskani

Vinogradarstvo i proizvodnja vina u knjaževačkom vinogorju datiraju još iz doba Rimljana, o čemu postoje i podaci sa arheološkog nalazišta Timacum Minus, neposredno pored Knjaževca.

Na ovom lokalitetu je iskopan kip Dionisa, boga vina starih Rimljana. Podaci govore da su se rimske legije okrepljivale kvalitetnim vinima s ovog područja pre polaska u vojne pohode. U zapisima antičkih pisaca iz trećeg i četvrtog veka knjaževački kraj je opisan kao vinogorje.

Džervinovo brdo iznad Knjaževca je lokacija najstarijih vinograda u ovom kraju. To su bili vinogradi zasađeni plovdinom, prokupcem i nešto malo sortnim vrstama grožđa.

Prirodni uslovi Knjaževca i okoline od davnina su opredelili ovaj kraj za vinogradarstvo. Danas je vino u Knjaževcu neodvojivo od istorije i tradicije ovog područja. U knjaževačkom vinogorju zastupljene su crne sorte: crni burgundac, prokupac i plovdina, a od belih: smederevka i italijanski rizling

www.putvinasrbije.rs