BAZEN BANJICA

 

bazen
Kompleks bazena Banjica

Bazen „Banjica” je kompleks sportsko–rekreacionih objekata. Udaljen je 5 km od Knjaževca, na desnoj obali Svrljiškog Timoka.

Kompleks bazena čine otvoreni olimpijski bazen dimenzija 25×50 m, dubine 2,20 m, sa termalnom vodom kojom se snabdeva iz izvora Rgoška Banjica, dečiji bazen dubine 60 cm sa mini akva parkom.

Posetiocima su na raspolaganju svlačionice, restoran, bašta sa 120 mesta, parking prostor, tereni za male sportove.

Tokom zime bazen je pokriven i pogodan je kako za rekreaciju tako i za profesionalnu pripremu sportskih ekipa.

O kvalitetu uslova bazena svedoče velika imena koja su svoje pripreme imala na bazenu Banjica. Usluge bazena su koristili: Nađa Higl, Milorad Čavić, Grčka plivačka reprezentacija i mnogi drugi.

Sportsko turistički resursi Knjaževac, tel. 019/730-570 ili 019/779-059, e-mail: strk.knjazevac@gmail.com

Invalid Displayed Gallery

 

 

EKSTREMNI SPORTOVI

 

 

extream
Zabava na vodi

Stara planina pruža velike mogućnosti za bavljenje ekstremnim sportovima.

Obronci Stare planine idealni su za snowboard i alpinizam, pa su mnogi obožavaoci ovih sportova česti gosti.

Knjaževačka opština raspolaže kvalitetnim uslovima za paraglajding. Tokom leta, mogu se videti paraglajderi, koji krstare nebom i mame znatiželjne poglede posmatrača.

Svim ljubiteljima ekstremnih sportova na raspolaganju je Skejt park u dvorištu Knjaževačke Gimnazije. 

 

 

BICIKLIZAM

 

 

biciklizam
Brdski biciklizam na Staroj planini

Stara planina je jedna od najlepših u Srbiji i raspolaže kvalitetnim terenima za planinski biciklizam.

Predeli su specifični, zbog čega ona predstavlja izazov za sve ljubitelje biciklizma. Na strminama, padinama i šumama ove planinske lepotice organizovane su mnoge biciklističke ture za sve one koji vole izlet u nepoznato.

Ovo je i način da se susretnete sa rekama na Staroj planini, a iskusni biciklisti kažu da taj doživljaj nigde nije neposredniji. Kada je voda u pitanju, izvora i čiste vode ima u izobilju na celom području Stare planine. Naravno, u ovakvu avanuturu nemojte se upuštati sami, već samo u organizovanim grupama.

U planu je da Stara planina postane jedna od poznatijih destinacija za ljubitelje biciklizma, pa će tako ovde biti mesta i za rekreativce, kao i za one koji se nalaze u ekstremnijim kategorijama ovog sporta. 


 

 

ATV KVAD

 

 

atv
ATV

Ljubitelji četvorotočkaša (kvadova) su stalni gosti knjaževacke opštine. Već tradicionalno, u junu se održava „Avantura Midžor”, koja okuplja vozače kvadova iz cele Evrope.

Vozi se po nepristupačnim stazama, gde ljudska noga gotovo da nije kročila, preko reka i potoka, do vrhova, sa kojih se krov Srbije pokazuje u svoj svojoj lepoti.

Kvad klub

tel. 069 143 18 58 ili 063 777 38 01

 

 

 

 

PLANINARENJE

 

Dve trećine opštine je brdsko planinski predeo sa vrhovima preko 1000 metara što je za planinarenje i brdski biciklizam prava riznica.

Biseri planinarenja su Stara planina, Tupižnica i Tresibaba koje svojim pitomim prostranstvom i primamljivim izgledom i prirodom mogu da prime na hiljade pešaka i planinara.

planinarenje
Stazama Stare planine

Dve trećine opštine je brdsko planinski predeo sa vrhovima preko 1000 metara što je za planinarenje i brdski biciklizam prava riznica.

Biseri planinarenja su Stara planina, Tupižnica i Tresibaba koje svojim pitomim prostranstvom i primamljivim izgledom i prirodom mogu da prime na hiljade pešaka i planinara.

Planinarsko društvo „Babin zub” Knjaževac trasiralo je 214 kilometara staza i obeležilo ih planinarskim markacijama.

Na teritoriji opštine Knjaževac postoje 16 pešačkih i planinarskih staza:

 1. Staza „Hajdučkim stazama” 45 km – samo trasirana
 2. Staza Ravno Bučje – Sveti Nikola, 6 km – obeležena
 3. Staza Pl. Dom – Midžor – planinarski dom, dužina 15 km – obeležena
 4. Staza DAN, Planinarski dom – Vidikovac – stena Babin zub – Rudina – Jabučko ravnište, 8 km – obeležena
 5. Staza Planinarski dom – Topli do, 8 km – obeležena
 6. Staza Ćuštica – Jabučko ravnište, 12 km – obeležena
 7. Staza „Put borovnice” Popova livada /Ćuštica/- Jabučko ravnište,14 km – obeležena
 8. Staza Ćuštica – Preslap – Sedlar – Mezdreja, 10 km – obeležena
 9. Staza Bigar potok – 3 km – obeležena
 10. Staza Štrbac – Grnčar – Štrbac, 11 km – obeležena
 11. Pešačka i trim staza zdravlja Jevik – Baranica, 7 km – obeležena
 12. Staza „Banjski izvori” 21 km – obeležena
 13. Staza Karaula, 9 km – samo trasirana
 14. Staza Krstatac, dužina 12 km – obeležena
 15. Ždrelo „Foto safari” Kulinje, Stogazovac, 7 km – obeležena
 16. Staza Koželj – Tupižnica – Koželj, 12 km – obeležena.

Ove staze su obeležene planinarskom markacijom ali je potrebno kod jednog dela staza zanoviti i popraviti markacije.

Trasirano je još 12 pešačkih staza u dužini od 97 km koje će u narednom periodu biti uređene. Evropski pešački put E4, sa svojih 104 km, je kičma svih planinarskih staza u opštini Knjaževac, tako da se delom koridora EEP-4 već pešači.

Planinarsko društvo „Babin Zub“ Knjaževac

 

 

 

SKIJANJE

 

 

skijanje
Skijanje na Babinom zubu

Ski centar Stara planina iz godine u godinu dobija nove sadržaje i postaje sve primamljivija destinacija za ljubitelje zimskih sportova.

Skijalište „Babin zub” poseduje žičaru četvorosed „Konjarnik” sa pokretnom trakom za ukrcavanje skijaša, kapaciteta 1.400 skijaša na sat i ski lift – sidro „Sunčana dolina” kapaciteta 1.200 skijaša na sat, kao i dečiji ski vrtić, kod „Falkenštajner hotela Stara planina”.

Na lokaciji „Jabučko ravnište” nalazi se prva gondola u Srbiji. Gondola, sa kabinama za osam osoba, prevozi skijaše od hotela u dalji sistem žičara i staza. U okviru ovog dela skijališta izgrađena je i žičara četvorosed „Rudine“, i ski lift, tako da je povezan sa delom skijališta na „Babinom zubu”.

Više od 13 kilometara uređenih staza, različitih težina, pripremljene su za skijaše svih kategorija. Za ljubitelje ekstremnijih sportova, obezbeđena je staza za slobodnu vožnju. Pored toga, u ski centru Stara planina izgrađen je sistem za veštačko osnežavanje, kako bi i u slučaju nedostatka prirodnog snega, posetioci centra mogli da uživaju u zimskim sportovima.

JP „Skijališta Srbije”, Ski centar Stara planina, tel. 019 731 910,  e-mail: informacija@skijalistasrbije.rs ,www.skijalistasrbije.rs

Ski klub „Midžor” Knjaževac, tel. 065 688 93 07 

 

 

LOV

 

 

jelen_kosuta
Lov

Lovstvo kao sportsko-rekreativna delatnost u knjaževačkom kraju ima dugu tradiciju. Na prostoru opštine Knjaževac postoje povoljni uslovi za život različitih vrsta divljači i razvoj lovstva.

Lovstvo kao hobi i sportsko-rekreativna delatnost pojavilo se u Knjaževačkom kraju 1833. godine nakon oslobođenja od Turaka. Savez lovačkog udruženja osnovan je 1876. godine i brojao je 27 članova. Rad udruženja prekidaju ratovi, ali je obnovljen 1954. godine.

Lovačko udruženje „Minićevo”, udruženje sa tradicijom dugom više od 110 godina gazduje lovištem „Klisura”. Lovište se prostire od Stare Planine na istoku, do planine Tupižnica na zapadu. Kroz lovište prolazi magistralni put Niš-Zaječar i reka Beli Timok. Površina lovišta je 20.050 ha. Udruženje gazduje sa sitnom divljači (zec, fazan, poljska jarebica, šljuka, prepelica i dr.), odnosno sa krupnom divljači (divlja svinja, srna i jelen, a od predatora tu su vuk, šakal, divlja mačka, kuna i lisica).

Lovačko udruženje Minićevo
adresa: Trg slobode b.b.
tel. 019/769-605

Lovačko udruženje „Midžor”, sa sedištem u Kalni, opština Knjaževac, gazduje lovištem „Babin zub” ukupne površine 28.000 ha, od čega lovne površine obuhvataju 24.000 ha. Udruženje poseduje 3 lovačke kuće korisne površine 88 m². Stalno gajene vrste divljači u lovištu su jelen, srna, divlja svinja, zec, poljska jarebica i jarebica kamenjarka.

Lovačko udruženje Midžor – Kalna
adresa: Kalna b.b.
tel. 019/760-598

Lovačko udruženje „Knjaževac” upravlja lovištem „Tresibaba”, koje zahvata teritoriju grada Knjaževca i 55 sela u okolini. Prostire se na oko 68 hiljada hektara od čega je 48 hiljada u privatnoj svojini. U lovištu se gaji, čuva i lovi: jarebica,prepelica,divlja patka,guska,fazan, zec, srneća divljač, divlja svinja i jelen a poseban tretman ima jarebica kamenjarka i šumska šljuka.

Pored ovih vrsta divljači dominiraju i predatori lisica, jazavac, divlja mačka, kuna belica, šakal i vuk koji prestavlja posebnu lovnu atrakciju i izazov za svakog lovca. Povodom svakog obeležavanja jubileja godišnjice osnivanja udruženja upriličava se mogućnost da svi zainteresovani članovi i drugi posetioci vide izložbu na kojoj se prezentuje celokupna zbirka trofeja.

Lovačko udruženje Knjaževac
adresa: Kej Veljka Vlahovića 19,
19350 Knjaževac tel. 019/731-705

 

 

RIBOLOV

 

 

Opštinska organizacija sportskih ribolovaca „Beli Timok” postoji jos od 1947. godine. Bistre vode Svrljiškog i Trgoviškog Timoka i njihovih pritoka pravi su mamac za ribolovce.

U njima žive krkuša, klen, čak i pastrmka u podnožiju Stare planine. Laki povetarac, fijuk strune, šum vode-dovoljno za uživanje.

OSR Beli Timok
tel. 063 442 177