Izbor seoskih domaćinstava:

 

Seoski turizam na Staroj planini  

Seoski turizam u ostalim delovima opštine

 

Područje opštine Knjaževac se prostire u živopisnim dolinama reka Svrljiški, Trgoviški i Beli Timok, na brežuljkastim padinama Tresibabe i Tupižnice i na privlačnim područjima severnog dela Stare planine.

Raznovrstan reljef, od pitomih dolina do podnožja najvišeg vrha Srbije – Midžora (2169 m.n.v), umereno-kontinentalna klima, termalni izvori, brzi planinski potoci i rečice, šumski kompleksi koji se smenjuju sa voćnjacima, vinogradima i oranicama, raznovrstan biljni i životinjski svet, čine ovo područje izuzetno atraktivnim za seoski turizam.

Ukoliko se odlučite za boravak u nekom od sela na obroncima Stare planine (Crni Vrh, Ćuštica, Balta Berilovac), imaćete priliku da uživate u šetnjama kroz netaknutu prirodu, da planinarite, da berete lekovito bilje. A na kraju dana, kada se umorni vratite, ljubazne domaćice će Vas ponuditi lokalnim specijalitetom – belmužom, sirom, toplom pogačom i drugim tradicionalnim jelima domaće kuhinje.

Ako je za Vas planinarenje isuviše smelo, uputite se prema Gornjoj i Donjoj Kamenici, gde možete videti crkvu Presvete Bogorodice iz 14. veka, i manastir Svete Trojice iz 15. veka.

Razlog više da posetite ova planinska sela je i postojanje stare vodenice potočare i vunovlačare u Balta Berilovcu, kao i održavanje manifestacije “Molitva pod Midžorom”, gde se uz sportske igre i takmičenja održava i nadmetanje meštana Stare planine u pripremanju starinskih jela.

Ljubiteljima pitomijeg okruženja preporučujemo sela: Rgošte, Ravnu, Potrkanje, Jakovac ili na obroncima Tupižnice Zubetinac, Vlaško polje, Bučje i Stogazovac.

Pored izuzetnog pejzaža u kome možete uživati, u selu Ravna nalazi se lokalitet Timacum Minus, vojno utvrđenje iz perioda rimske vladavine. U blizini lokaliteta nalazi se Arheo- etno park, smešten u dvorištu stare seoske škole. Pored zgrade škole, u dvorištu se mogu videti kopije kuća iz Gornje Kamenice i Berčinovca kao primeri seoske arhitekture s kraja XIX veka.

Ono što će Vas dodatno privući su izvrsna vina knjaževačkog vinogorja koja su više puta nagrađivana.