VODOPAD BIGAR

 

 

Bigar potok, Kalna, Knjazevac, Srbija
Bigreni vodopad

Pored krivudavog puta Knjaževac – Pirot, nalazi se omiljeno stajalište putnika – Bigreni vodopad na Stanjinskoj reci.

Na lokaciji postoji obeležena pešačka i biciklistička staza dužine 3 km, koja vodi pored toka Bigrenog potoka i Manastira Svetog Onfurija. Ipak, mnogi sa tog izletišta odlaze ne videvši kaskadna krečnjačka jezerca na rečici iznad velikog vodopada.

Jezerca neobične plavo – zelene boje sakrivena su u gustom rastinju nekoliko stotina metara iznad vodopada. Njihove prirodne lepote poznate su, uglavnom, samo lokalnom stanovništvu.

Izvor Bigrenog potoka nalazi se oko trista metara uzvodno od krečnjačkih bazenčića i u narodu je poznat kao „ludo vrelo”.

Iz njegove hladne i mineralima zasićene vode preko palih grana, stabala i lišća taloži se krečnjak stvarajući brane. Bigar se hvata za masu drveta u vodi i pravi neprobojnu branu iznad koje nastaje jezero. Iz njega voda ističe pa se preko sledeće prepreke u rečnom koritu, bigar opet taloži praveći novu branu i novo jezero.

Na potezu iznad i ispod jezera nekada je žito mlelo dvanaest vodenica. Vodenično kamenje odavno se ne okreće, a ostatke zgrada obraslo je zelenilo.

Invalid Displayed Gallery


 

 

VODOPAD BUKOVIK

 

 

crnovrska-reka-24-04-2009-02
Vodopad Bukovik

 

Crnovrška reka izvire pod Starom planinom, i u brzacima teče naniže. Reka je tokom cele godine bogata vodom. Svoje korito je usekla u stenovitoj podlozi preko koje voda u jeku struji.

Na pojedinim mestima, formirali su se slapovi i vodopadi. Najlepši među njima je vodopad Bukovik, koji je naziv dobio po „buku” koji voda pravi obrušavajući se sa visine od par metara.

S obzirom da se radi o planinskoj reci, najveći priliv vode je krajem zime a najmanji sredinom leta. Međutim i tada vodopad ostavlja bez daha.

U zimskim mesecima zbog niskih temperatura, vodopad se potpuno ledi, ali se pod ledenom površinom i dalje čuje huk vodene sile, koja krči sebi put.