Stara planina

 

Na istoku opštine, uz granicu sa Bugarskom, nalazi se Stara planina koja predstavlja vrlo važan i vredan prirodni resurs. Raznovrsnost bogatstava kojima planina raspolaže bila je razlog da država stavi Staru planinu pod zaštitu 1997. godine.

Kao strogi rezervati prirode proglašeni su Babin zub, Draganište i Golema reka, a vodopad Bigrenog potoka ima status hidrološkog spomenika prirode.

Reljef Stare planine predstavlja prirodnu vrednost koja se sreće kod malog broja planina kod nas. Blagi i oštri usponi, prostrane livade, rečni useci i doline, kompleksi obrasli četinarskom šumom, povoljni klimatski uslovi predstavljaju osnov za razvoj različitih oblika turizma.

 

Pogledajte ponudu smeštaja na Staroj planini

 

Stara planina je skoro pet meseci pod snegom na visini između 1100 i 1900 m, što predstavlja dobru osnovu za zimske sportove. U toku leta možete uživati u šetnji, gledanju ptica, paraglajdingu, brdskom biciklizmu, trčanju, posmatranju prirode…

Veliki raspon nadmorske visine odredio je razvoj i opstanak retkim vrstama biljaka. Planina obiluje raznim vrstama lekovitog bilja (kantarion, borovnica, hajdučka trava, podubica, bokvica, kleka, virak, majčina dušica, lincura i mnoge druge). Na ovom terenu nalaze se mnoge vrste makrogljiva.

Istraživanjima je na planini utvrđeno 116 vrsta leptira; 6 vrsta vodozemaca; 12 vrsta gmizavaca, od 46 vrsta koje žive na čitavom prostoru Srbije; 26 vrsta riba; 203 vrste ptica (53,1% od ukupnog broja poznatih ptica u Srbiji). Stara planina je jedno od retkih staništa beloglavog supa. Ova planina spada 5 evropskih centara ornitofaunističke specijske i genetičke raznovrsnosti planina.

 

Prostori Stare planine su ekološki čisti i zdravi, bez aerozagađenja i „ prljave industrije”.

 

Najviša tačka Stare planine u Srbiji je vrh Midžor sa visinom 2169 m. U Bugarskoj se nalazi najviša tačka planine, vrh Botev (2376 m n.v.).

Stara planina se pruža uz srpsko – bugarsku granicu od Vrške Čuke (Zaječar) na severu, do Dimitrovgrada na jugu, a njen venac proteže se u dužini od oko 100 km, ne silazeći u svom srednjem delu (oko Midžora 2169 m) ispod 1500 m.

Posebno su privlačni planinski vrhovi koji se nalaze iznad 1700 m, a to su: Babin zub, Kopren, Tri čuke, Orlov kamen, Tupanar i dr. Ima povoljan geografski položaj jer gravitira ka gradskim centrima koji su sedišta istoimenih administrativnih područja: Zaječar, Knjaževac, Pirot i Dimitrovgrad.

Šume bogate životinjskim svetom pružaju mogućnosti za lovni turizam.

Vremenske prilike na Staroj planini ne odstupaju od karakteristične planinske klime: sveža jutra i večeri, topli sunčani dani u toku leta i hladne zime sa dosta snežnih padavina.

U zavisnosti od godine, Stara planina biva i preko 120 dana pod snegom. Snežni pokrivač je maksimalan u januaru. Prvi snegovi obično padnu krajem oktobra, a poslednji krajem aprila.

Skijanje na Staroj Planini ima dugu tradiciju. „Pioniri” koji su doneli ovaj sport na planinu ovekovečeni su snimkom koji je nastao krajem marta 1958. godine. Prvi objekat za smeštaj ljubitelja zimskih sportova, na lokaciji Babin zub, bio je Planinarski dom koji je izgrađen 1951.

 

Babin zub

Babin zub jedan je od najatraktivnijih vrhova na Staroj planini sa nadmorskom visinom 1758 m, 60 km od Knjaževca.

Predstavlja grupu ostenjaka, izgrađenih od kvarcnih peščara. Reljef i klimatske karakteristike predodredile su Babin zub za početnu destinaciju izgradnje zimskog skijaškog centra na Staroj planini.

Nakon „skromnih” početaka davnih 50-tih godina XX veka, danas na području Babinog zuba postoji oko 13 km staza, 2 žičare četvorosed, 2 ski lifta, i prva gondola u Srbiji.

Na 1580. m.n.v., na 300 m od staza Konjarnik i Sunčana dolina, nalaze se Planinarski dom Babin zub i Hotel Babin zub. Na lokaciji Jabučko Ravnište, na mestu na kome počinje prva gondola, od 2011. godine sa radom je počeo Hotel Stara planina ****.

Po padinama rasuto je desetak seoskih turističkih domaćinstava, od kojih je svako posebno na svoj način, zajednička im je topla atmosfera i srdačnost domaćina. Babin zub je kompleks koji se nalazi u početnoj fazi svoje izgradnje.

JP „Stara planina” Knjaževac, M.Obilića 1, tel. 019 731 110, www.jpstaraplanina.rs

Invalid Displayed Gallery

 

TUPIŽNICA

 

Pogled sa vrha Tupižnice

Tupižnica je niska krečnjačka planina visine 1.170 m, na 15 km od Knjaževca. Prostire se između Knjaževca i Boljevca, odnosno između planine Rtanj i Stare planine. Poznata je pod imenom Lasovačka planina.

Na Tupižnici se svake godine održava republička planinarska akcija „Dani jorgovana”.

Uspon na vrh Tupižnice počinje iz sela Bučje, u koje se može doći asfaltnim putem od Boljevca (26 km) ili iz pravca Knjaževca (18 km). Laganim hodom od centra sela, pa do vrha, može se stići za oko tri sata. U prvom delu staze kreće se uređenim kolskim putem sa blagim usponom. Srednji deo staze je malo strmiji i uglavnom se pešači kroz šumu, dok je treći deo staze lagana šetnja po grebenu pored rascvetalih jorgovana. Sve vreme uspona pruža se predivan pogled na okolna sela i planinu Rtanj.

S obzirom da se radi o krečnjačkoj planini, česta je pojava kraških oblika u reljefu od kojih je najpoznatija jama Ledenica, hladni speleološki objekat i Davidova propast (duboka stotinak metara).

Tupižnica raspolaže potencijalima za lovni turizam i ekstremne sportove: paraglajding, brdsko penjanje, brdski biciklizam.

S obzirom na kvalitetne uslove i terene, od 2010. godine na Tupižnici se održavaju takmičenja u paraglajdingu međunarodnog tipa.