RGOŠKA BANJA

 

Rgoška banja se nalazi na obali Svrljiškog Timoka, kod sela Rgošta, na 5 km od Knjaževca.

Predstavlja jedno od omiljenih izletišta Knjaževčana i posetioca. Čini je niz izvora koji izbijaju na vodonosnom rasedu dužine 800 m.

rgoška banja

Banja je poznata od davnina, o čemu svedoče ostaci nekadašnjeg rimskog kupatila, kao i pisani dokaz koji je ostavio Feliks Kanic 1804. godine pišući o njenim termalnim izvorima i lekovitim svojstvima.

Voda Rgoške banje spada u tople, subtermalne vode, temperature od 20 – 37◦C, a sa terapeutskog gledišta svrstava se u hipoterme. Analizama hemijskog i lekovitog sastava vode, utvrđeno je prisustvo selena, radona, magnezijuma, fluora itd. Ova voda je pogodna za lečenje disajnih organa, išijasa, reumatizma, nekih nervnih oboljenja

Rgoška banja je često odredište izletnika. U njenim čarima se može uživati u svako doba, s obzirom na postojanu temperaturu vode. U planu je izgradnja smeštajnih kapaciteta, akva parka, spa centra itd. Time će biti stvorena materijalna baza za prijem i boravak turista.

Rgoška banja svojom vodom snabdeva Kompleks bazena „Banjica”. On obuhvata otvoren olimpijski bazen dubine do 2,20 m, bazen za decu dubine 60 cm sa mini akva parkom, restoran i nekoliko sportskih terena za odbojku na pesku, mali fudbal, košarku.

Olimpijski bazen je nedavno pokriven, pa je omogućeno kupanje i u zimskom periodu. Posetioci ovog kompleksa znaju da je jedan od najboljih u Evropi. Uspešni plivači i vaterpolisti koriste pogodnosti bazena tokom svojih priprema. Na bazenu Banjica pripremali su se: Nađa Higl, Milorad Čavić, Reprezentacija Grčke, mnogi sportski klubovi iz Srbije i okolnih zemalja.

Invalid Displayed Gallery

 

 

BARANICA

 

Baranica je prirodno kupalište, omiljeno kod lokalnog stanovništva. Nalazi se na desnoj obali Trgoviškog Timoka, u klisuri same reke, na 5 km od grada.

S obzirom da u blizini prolazi put Knjaževac – Pirot, česta je stanica putnika koji bi da predahnu od puta. Baranica je izuzetno primamljiva za ribolovce i „ kreativne” kupače koji bi se oprobali u igrama na vodi. Kupalište Baranica  je najposećenije tokom praznika, u prolećnom i letnjem periodu.

Osim kao kupalište Baranica je poznata i kao paleolitska stanica. Većа okаpinа nа Bаrаnici uzdignutа je visoko iznаd reke, nаlаzi se nа desnoj obаli Trgoviškog Timokа, nа oko 100 m iznаd reke. Pećinа imа dvа ulаzа, jedаn nа istočnoj а drugi nа južnoj strаni. Osnovа ovog pećinskog stаništа dostа je rаzuđenа i sаstoji se iz tri prostorije: polukružnog predvorjа iz kogа se premа severu i zаpаdu pružаju hodnici koji vode do jedne mаnje i jedne veće prostorije.

Prilikom аrheoloških istrаživаnjа, od strаne Zаvičаjnog muzejа Knjаževаc i Filozofskog fаkultetа iz Beogrаdа, u kulturnim slojevimа pećine registrovаni su kremeni аrtefаkti kаo i rаznovrsаn koštаni mаterijаl. Pronаđene kremene аlаtke pripаdаju mlаđepаleolitskom kulturnom kompleksu.