ĐURĐEVDANSKI SUSRETI – MOLITVA POD MIDŽOROM

 

Turističko – privredna manifestacija „Đurđevdanski susreti – Molitva pod Midžorom” održava se u selima Vrtovac i Balta Berilovac (35 km od Knjaževca).

Prvi deo Manifestacije održava se na Đurđevdan 6. maja, u selu Vrtovac. Đurđevdan je slava i seoska zavetina poznata kao jedna od najveselijih obrednih svetkovina kojom se slavi snaga proleća i prirode.

Obrednim ritualom, snaga prirode ,,prenosi” se na ljude, stoku i useve. Đurđevdan započinje berbom cveća i bilja na Biljarni petak i ritualnim pletenjem venaca na reci. Praznovanje se nastavlja prvom mužom ovaca, a na sam dan Slave oko ćelije u Vrtovcu ide obredna povorka – litija, vrši se osvećenje sira, kiti se prostor oko ćelije cvećem i biljem planinke, žene koja predstavlja duh prirode.

Najznačajniji čin obreda je klanje crnog muškog jagnjeta ukrašenog vencem i upaljenom svećom na rogu, koga narod Budžaka zove „Molitva”.

Drugi deo Manifestacije održava se u selu Balta Berilovac i počinje blagoslovom i pozivom ćaje – zapovednika đurđevdanskih svečanosti, čobanima i narodu. Zatim sledi kulturno – umetnički program, sportske i zabavne čobanske igrarije, izbor najlepše čobanice iz Budžaka, takmičenje u pripremi starih jela.

Na Manifestaciji se takođe mogu videti i stari zanati, prikazati lekovito bilje kao i njegova primena.

Đurđevdanski susreti – Molitva pod Midžorom predstavlja spoj hrišćanskih i paganskih običaja.

U Đurđevdanskom praznovanju očuvalo se obilje običaja, verovanja i magijskih radnji, koje imaju ulogu da osiguraju napredak i zdravlje porodice, stoke i useva. Đurđevdan je nominovan za listu Unesco-a, nosilac predloga je Zavičajni Muzej Knjaževac a predlagač je Etnografski Muzej Beograd.

Organizatori:

Turistička organizacija opštine Knjaževac, Miloša Obilića 1, Tel/Fax: 019 735 230, E/mail: toknjazevac@open.telekom.rs

Invalid Displayed Gallery

 

 

DANI JORGOVANA

 

 

DANI-JORGOVANA-2011-3
Dani jorgovana

Na dvadesetak kilometara od Knjaževca uzdiže se planina Tupižnica, koja sa svojih 1170 m.n.v. pruža izuzetne uslove za planinarenje.

U drugoj polovini maja, Planinarski savez Srbije i Planinarski klub Šiljak iz Boljevca, uz podršku Turističke organizacije opštine Knjaževac i Planinarskog društva Babin zub iz Knjaževca, organizuju republičku akciju „Dani jorgovana”.

Uspon počinje i završava se u selu Bučje. Od sela do vrha može se stići za oko 3sata. Ova planinarska akcija okuplja veliki broj planinara i ljubitelja prirode, iz zemlje i inostranstva.

Organizatori:

Planinarsko duštvo Šiljak iz Boljevca, Tel.: 063 466 463

Turistička organizacija opštine Knjaževac, Miloša Obilića 1, Tel/Fax: 019 735 230, E/mail: toknjazevac@open.telekom.rs,

MZ Bučje, Miloša Obilića 1, 019 731 623

 

 

FESTIVAL KULTURE MLADIH SRBIJE

 

 

Festival kulture mladih Srbije
FKMS

FKMS je tradicionalna multikulturna republička smotra koja se od 1962. godine održava u Knjaževcu.

Festival obuhvata izvođenje i prezentaciju stvaralaštva u oblasti muzike (zabavna, narodna, klasična), horskog pevanja, književnosti, recitatorstva, drame, filma, folklora, modernog plesa, baleta, umetničke fotografije, omladinske karikature, stripa i video-stvaralaštva.

Učesnici Festivala su mladi ljudi, koji se bave vrhunskim amaterizmom ili se spremaju da im kultura i umetnost budu životna zanimanja.

Smotra je poznata i priznata u kulturnoj javnosti Republike Srbije, pa je svesrdno pomažu Ministarstvo za kulturu Republike Srbije, KPZ Srbije, fakulteti i umetničke škole, priznata KUD i drugi zainteresovani za pospešivanje kulturnog stvaralaštva mladih.

Organizator: Tel. 019 731 804, 732 512, 732 520 e-mail: info@festivalkulture.com , www.festivalkulture.com

 

 

STAZAMA STARE PLANINE

 

 

Planinarska akcija pod nazivom „Stazama Stare planine do Midžora” održava se u julu, u organizaciji PD Babin zub iz Knjaževca i Planinarskog Saveza Srbije.

Od 2012. godine, akcija je ušla u zvaničan kalendar republičkih događaja. Za sve ljubitelje planinarenja, članovi PD Babin zub organizuju planinarenje na nekoliko staza, od kojih jedna vodi do „krova Srbije”, Midžora (2169m.n.v.).

Ogranizator: Planinarsko društvo Babin zub, Tel.: 062 215 654, E/mail: migush_beat@yahoo.com

 

 

 

SABOR NA KADIBOGAZU

 

 

kadibogaz-21
Kadibogaz

Na mestu Kadibogaz, na srpsko-bugarskoj granici podignut je spomenik prijateljstva srpskog i bugarskog naroda. Iz prijateljskih odnosa opštine Knjaževac i opštine Belogradčik (Bugarska) nastala je manifestacija Sabor na Kadibogazu, koja se održava vikendom oko 19. jula.

Sabor na Kadibogazu je privredna i kulturna manifestacija na kojoj se prikazuje narodno kulturno stvaralaštvo i privredna ponuda naselja sa obe strane državne granice. Sabor privlači veliku pažnju.

Tokom tri dana, koliko traje Manifestacija, otvara se granica na Kadibogazu i može se preći samo sa ličnom kartom. Broj posetioca dostigne i 3000.

Organizatori:

Opština Knjaževac, Miloša Obilića 1, Tel.: 019 731 623, E/mail: soknjazevac@open.telekom.rs, www.knjazevac.rs

Turistička organizacija opštine Knjaževac, Miloša Obilića 1, Tel/Fax: 019 735 230, E/mail: toknjazevac@open.telekom.rs

Međunarodni sabor na Kadibogazu, Trg oslobođenja 1, Tel.; 063 82 408 82, E/mail: radovanovic.vladan@gmail.com

 

 

TOPLA CENTAR SVETA

 

“Topla Centar Sveta” je međunarodna umetnička kolonija koja se održava od 2011. godine, u julu, u selu Svrljiška Topla.

Događaj okuplja  umetnike iz Srbije i inostranstva. Tokom  Mainifestacije, u Sali Doma, organizuju se  radionice (izrada nakita, crtanje stripova, izrade crno-bele fotografije, časovi Engleskog jezika za mališane i početnike), koncerti, filmske projekcije.

Interesantna oblast je režija filma i spota, koja je takođe deo programa Manifestacije.

Organizator: Turistička organizacija opštine Knjaževac, Miloša Obilića 1, Tel/Fax: 019 735 230, E/mail: toknjazevac@open.telekom.rs

 

 

 

SABOR NA PANADŽUR

 

 

U podnožju Stare planine, u selu Jalovik Izvor (40 km od Knjaževca), svake godine na Veliku Gospojinu, 28. avgusta održava se sabor narodne izvorne muzike popularno nazvan „Panadžur” koji okuplja: pevače, harmonikaše, frulaše, gajdaše, trubače i bleh-orkestre.

Najbolji dobijaju priznanja nazvana imenima naših slavnih radio-izvođača narodne muzike. Manifestacija promoviše amatere u oblasti izvornog muzičkog stvaralaštva.

Organizatori: Turistička organizacija opštine Knjaževac, Miloša Obilića 1, Tel/Fax: 019 735 230, E/mail: toknjazevac@open.telekom.rs

Žika Radenković

 

 

STARA PLANINA ČELENDŽ

 

U organizaciji biciklističkog saveza Srbije, Biciklističkog kluba „Novi Sad”, a pod pokroviteljstvom JP „Stara planina”, tokom jula ili avgusta održava se trka u planinskom biciklizmu na Babinom zubu na Staroj planini. 

Organizatori: Biciklistički savez Srbije

JP Stara planina, Miloša Obilića 1, Tel: 019 731 110, www.jpstaraplanina.rs

 


 

 

 

RIBLJI KOTLIĆ

 

 

Tradicionalna sportska manifestacija „Riblji kotlić” u organizaciji je OSR „Beli Timok” uz maksimalnu podršku lokalne samouprave i Turističke organizacije opštine Knjaževac.

Okuplja veliki broj ribolovačkih udruženja koja se takmiče u pripremanju riblje čorbe.

Organizator:  OSR Beli Timok, Tel. 063 442 177

Pokrovitelj: Turistička organizacija opštine Knjaževac, Miloša Obilića 1, Tel/Fax: 019 735 230, E/mail: toknjazevac@open.telekom.rs

 

 

 

 

ŠIPURIJADA

 

 

Glavni motiv na kome se zasniva manifestacija je šipurak, korisni korov, jestiva divlja biljka koja raste na zapuštenim livadama i njivama, na obroncima šuma. Svojim atraktivnim izgledom privlači mirisnim cvetovima u rano proleće, a u jesen mami poglede prolaznika zrelim crvenim plodovima.

U svakodnevnom životu možemo da konzumiramo prerađene delove biljke kao hranu ili kao lek. Često se koristi u govoru, za naglašavanje uspeha ili neuspeha, bogatstva ili siromaštva.

Manifestacija se održava u zgradi seoskog Zadružnog doma u Novom Koritu, poslednjem naseljenom mestu na putnom pravcu od Minićeva prema granici sa Bugarskom.

Organizatori „Šipurijade“ pripremaju takmičarski, revijalni, umetnički, edukativni i zabavni program.

Takmičarski program organizuje se za sledeće kategorije: Najveći i najlepši šipurak; Najbolja marmelada od šipurka; Najoriginalniji recept sa šipurkom; Najlepše uređena tezga; Najbolji likovni rad; Najbolji literarni rad.

Učešće na Manifestaciji u kategoriji literarnih i likovnih radova predviđeno je samo za decu iz predškolskih ustanova i iz osnovnih škola. 

 

 

 

TRADICIJOM U EVROPU

 

 

Manifestacija „Tradicijom u Evropu” ima  za cilj promociju i otvaranje zimske turističke sezone na Staroj planini, očuvanje nasleđa i duhovne vrednosti ovog kraja.

Okuplja veliki broj udruženja iz Srbije i regiona. Održava se krajem novembra i na svojevrstan način predstavlja završnicu svih godišnjih aktivnosti čuvara tradicije u Srbiji. Manifestacija se organizuje pod pokroviteljstvom Opštine, a glavni nosioc Manifestacije je Udruženje za negovanje tradicije Izvor Knjaževac.

Organizator: Udruženje za negovanje tradicije Izvor, Trg oslobođenja 1,

Tel. 019 730 660, E/mail: udruzenjeizvor@yahoo.com

 Pokrovitelj: Turistička organizacija opštine Knjaževac, Miloša Obilića 1, Tel/Fax: 019 735 230,

E/mail: toknjazevac@open.telekom.rs

 

 

EKO SAJAM

 

 

“Eko sajam” je manifestacija koju Turistička organizacija opštine Knjaževac organizuje od 2014. godine, a u saradnji sa lokalnom samoupravom i Fondom za zaštitu životne sredine opštine Knjaževac.

Osnovni cilj ove manifestacije je da se probudi ekološka svest kod dece i da se najmlađi edukuju o značaju zdrave ishrane. Briga o životnoj sredini i njeno očuvanje je značajan segment turističke ponude.

Manifestacija obuhvata više aktivnosti i to:

  • prodajnu izložbu lokalnih proizvoda na platou ispred Doma kulture
  • organizaciju kviza za decu na temu “zdrava hrana” u velikoj Sali Doma kulture
  • tematski maskenbal “zdrava hrana”
  • konkurs za predškolsku decu i decu prvih razreda za najbolji likovni rad na temu zdrave hrane
  • izložba dečijih radova pristiglih na konkurs u holu Doma kulture
  • takmičenje u ukrašavanju novogodišnje jelke ukrasima urađenim od prirodnih materijala.

Najboljim radovima dodeljuju se nagrade.

U realizaciju projekta uključene su sve obrazovne ustanove sa teritorije opštine Knjaževac, veći broj udruženja građana i vlasnika poljoprivrednih gazdinstava.

Organizator: Turistička organizacija opštine Knjaževac, Miloša Obilića 1, Tel/Fah: 019 735 230, E-mail: toknjazevac@mts.rs

 

 

ULTRA TRAIL STARA PLANINA

 

 

“Ultra trail Stara planina” je manifestacija koju Turistička organizacija opštine Knjaževac organizuje od 2014. godine, a u saradnji sa sportskim društvima koja neguju adrenalinske sportove i ekstremne sportove u prirodi.

Trka obuhvata 3 staze: 19 km, 86 km i 122 km. Dve duže staze za brdsko trčanje se boduju za “Ultra trail Mont Blan”, a kraća staza za nacionalnu “Skyrunning ligu”.

Međunarodnog je karaktera i okuplja veliki broj takmičara kako iz zemlje, tako i iz regiona, a i šire, a zbog konfiguracije terena i profila staza smatra se jednom od najtežih u ovom delu Balkana.

Organizator: Turistička organizacija opštine Knjaževac, Miloša Obilića 1, Tel/Fah: 019 735 230, E-mail: toknjazevac@mts.rs

 

 

 

DANI DIJASPORE

 

 

U 2014. godini pokrenuta je nova manifestacija pod nazivom „Dani dijaspore”. Manifestacija je prevashodno namenjena Knjaževčanima koji žive u inostranstvu, ali ovde provode svoje godišnje odmore i raspuste.

Manifestacija promoviše i vraća u život sve ono čime se Knjaževac ponosio,a vremenom je zaboravljeno.

Prvi deo manifestacije održava se na obali Svrljiškog Timoka, u Spomen parku i predstavlja spoj kulturnih, sportskih i gastronomskih dešavanja. U atrijumu Spomen parka svoje radove izlažu slikari amateri iz Knjaževca, koji na licu mesta i slikaju. OSR „Beli Timok” i Lovačko udruženje Knjaževac pripremaju riblju čorbu i lovački gulaš za građanstvo.

Prostor Spomen parka pretvara se u sajmište na otvorenom, tj. na štandovima proizvođači iz Knjaževca nude svoje proizvode (vino, med, suveniri) posetiocima manifestacije.

Gradom defiluju oldtajmeri iz Knjaževca u organizaciji Udruženja ljubitelja starovremenskih vozila Knjaževac. Svoj nastup imaju i knjaževački pleh orkestri kojih ima 5 i koji su višestruko nagrađivani i proglašavani za evropske, pa i svetske prvake.

Drugi deo Manifestacije koncipiran je kao promocija sportskih kapaciteta i ljudskih potencijala opštine Knjaževac. Sve aktivnosti realizuju se na Bazenu „Banjica”. Održava se takmičenje u Odbojci na pesku i Igrama bez granica, kao i izbor za Mis Knjaževca.

Organizator: Turistička organizacija opštine Knjaževac, Miloša Obilića 1, Tel/Fah: 019 735 230, E-mail: toknjazevac@mts.rs