knjazevac 25 04 2009 17
Stara čaršija

Oivičena padinama Stare planine, Tresibabe i Tupižnice, ispresecana rekama, čije obale povezuju brojni mostovi, opština Knjaževac predstavlja romantično stecište, koje svojom ponudom može da očara i razgali.

Opština Knjaževac se danas zasniva na spoju bogate tradicije i modernih trendova.

Po površini od 1.202 km², četvrta je opština u Srbiji. Opštinu čini jedno gradsko i 85 seoskih naselja. Raspon od najniže tačke, u dolini Timoka (oko 170 m.n.v.), do Babinog zuba (1780 m.n.v.) na Staroj planini, predstavlja kreativan prostor u kome se svako može pronaći.

Po poslednjem popisu stanovništva na teritoriji opštine živi oko 32.000 stanovnika.

Knjaževac je Mala Venecija, leži na tri reke, koje preseca veliki broj mostova, a u centru grada nalazi se staro gradsko trgovačko – zanatlijsko jezgro „Stara čaršija”.

Plodonosna reka Timok, zlatonosni potoci i Stara planina učinili su da knjaževački kraj od najstarijih vremena bude interesantan za nastanjivanje. Na prostoru opštine postoje dokazi o postojbini ljudske zajednice još iz praistorije, nalazi iz rimskog perioda, perioda turske vladavine itd.

Kroz Knjaževac protiču Trgoviški i Svrljiški Timok, koji se blizu centra grada spajaju čineći Beli Timok.

Opština se odlikuje velikim kontrastima u reljefu. Pruža se od mirnih ravnica u dolini Timoka, pa sve do strmih vrhova Srbije na Staroj planini. Ovaj kraj je od davnina poznat kao vinogorje, koje i danas u ponudi ima izuzetno kvalitetna vina.

Ski centar na Staroj planini, sa oko 13 km staza, ski liftovima, gondolom i smeštajnim objektima raspolaže kvalitetnim uslovima za zimski-planinski turizam.

Na samo 5 km od grada nalazi se banjski izvor – Rgoška Banjica. Na mestu gde termalna voda izvire, formiralo se prirodno jezero, omiljeno izletište Knjaževčana i posetioca.

Do Knjaževca se lako može stići iz više pravaca. Železnicom i drumskim putevima opština je povezana sa Zaječarom, Borom i Negotinom na severu, Svrljigom i Nišem na jugu, a posebnim saobraćajnicama preko Boljevca i Sokobanje sa auto – putem Beograd – Niš.

Najvažnija drumska saobraćajnica je magistralni put koji se pruža iz pravca Zaječara, prolazi preko teritorije opštine Knjaževac u dužini od 22 km i ide prema Nišu.

DOBRO DOŠLI U KNJAŽEVAC!


Pogledaj veću mapu