knjazevac 25 04 2009 17

 

[box] Oivičena padinama Stare planine, Tresibabe i Tupižnice, ispresecana rekama, čije obale povezuju brojni mostovi, opština Knjaževac predstavlja romantično stecište, koje svojom ponudom može da očara i razgali. Opština Knjaževac se danas zasniva na spoju bogate tradicije i modernih trendova.

 

Po površini od 1.202 km², četvrta je opština u Srbiji. Opštinu čini jedno gradsko i 85 seoskih naselja. Raspon od najniže tačke, u dolini Timoka (oko 170 m.n.v.), do Babinog zuba (1780 Bm) na Staroj planini, predstavlja kreativan prostor u kome se svako može pronaći.

 

Knjaževački kraj se nalazi u pograničnoj zoni sa Bugarskom, na istoku Srbije, u jugoistočnom delu Timočke krajine. Kroz Knjaževac protiču Trgoviški i Svrljiški Timok, koji se blizu centra grada spajaju čineći Beli Timok. Teritorija opštine je podeljena na tri antropogeografske celine: Timok, Zaglavak i Budžak. Knjaževac i okolina imaju umereno – kontinentalnu klimu. Zbog nepouzdane mikroklime, knjaževčani se za prognoziranje oslanjaju na svoje dugogodišnje iskustvo.

 

Opština se odlikuje velikim kontrastima u reljefu. Pruža se od mirnih ravnica u dolini Timoka, pa sve do strmih vrhova Srbije na Staroj planini.

 

Do Knjaževca se lako može stići iz više pravaca. Železnicom i drumskim putevima opština je povezana sa Zaječarom, Borom i Negotinom na severu, Svrljigom i Nišem na jugu, a posebnim saobraćajnicama preko Boljevca i Sokobanje sa auto-putem Beograd-Niš. Pruga Niš-Prahovo je treća po važnosti u našoj zemlji. Najvažnija drumska saobraćajnica je magistralni put koji se pruža iz pravca Zaječara, prolazi preko teritorije opštine Knjaževac u dužini od 22 km i ide prema Nišu.

 

DOBRO DOŠLI! [/box]

 

[box]
Pogledaj veću mapu[/box]