6. NOVOGODIŠNJI EKO SAJAM 2018

6. NOVOGODIŠNJI EKO SAJAM 2018

U sredu, 26.12.2018. godine, u holu Doma kulture, održan je šesti po redu Novogodišnji eko sajam u organizaciji Turističke organizacije opštine Knjaževac a koji se finansira iz Fonda za zaštitu životne sredine opštine Knjaževac.

Predškolci, kao i učenici prvog do četvrtog razreda su kroz igru, maskenbal, eko kviz, likovni konkurs i ostale aktivnosti ove godine učili o reciklaži. U cilju podizanja ekološke svesti kod najmladjih, osnovnim školama  kao i vrtićima u Knjaževcu,  dostavljeni su kontejneri za separaciju sekundarnih sirovina (papir, plastika i limenke) kako bi naši najmlađi sugrađani od malih nogu naučili da odvajaju svoj otpad i da recikliraju.

Pored kontejnera, Turistička organizacija opštine Knjaževac je obezbedila i eko cegere sa sloganom „Ovu torbu ponesi i reci ne plastičnoj kesi!“.

Ove godine Turistička organizacija opštine Knjaževac je iz fonda za zaštitu životne sredine opštine Knjaževac obezbedila bogate nagrade za sve učesnike. Tako da su predškolci dobili paketiće i vaučere, dok su kao glavne nagrade za takmičare u eko kvizu bili smart televizor, karaoke set i interaktivna karta sveta. Pored toga pobednici su dobili i recikl – bicikl koji okretanjem pedala kompresuje limenke za dalju reciklažu a koji će se dalje dati na korišćenje ostalim školama.

Ove godine nagrađeni su:

U kategoriji ukrašavanje eko jelke:

 1. Mesto – OŠ „Mladost“
 2. Mesto – OŠ „Dimitrije Todorović Kaplar“
 3.  Mesto –  OŠ „Vuk Karadžić“

Za najbolje maske na maskenbalu:

 1. Mesto – Mihajlo Vidanović III 1, za kostim rakete
 2. Mesto – Mia Tasić III 1, za venčanicu
 3. Mesto – Anja Spasić III 3, za kostim čarobnjaka iz Oza,

A specijalnu nagradu  za masku dobila je Kristina Savić iz OŠ „D.T. Kaplar“

U kategoriji najbolji likovni rad – predškolske grupe:

 1. Mesto – Pripremna predškolska grupa pri OŠ „Vuk Karadžić“
 2. Mesto – Pripremna predškolska grupa 2, vrtić „Crvenkapa“
 3. Mesto – Pripremna predškolska grupa , vrtić „Snežana“

U kategoriji najbolji likovni rad – prvi razredi:

 1. Mesto – OŠ „Dubrava“, odeljenje I 2
 2. Mesto – OŠ „D.T. Kaplar“, odeljenjeI 3
 3. Mesto – OŠ „Vuk Karadžić“, odeljenje I 3

Specijalnu nagradu za inventivnost dobilo je odeljenje I 2, dok je specijanu nagradu za timski rad i uloženi trud dobilo odeljenje I 1 iz OŠ „Dimitrije Todorović Kaplar“ .