ZVUCI TRUBE SA TIMOKA-PREDTAKMIČENJE ZA SABOR TRUBAČA U GUČI

ZVUCI TRUBE SA TIMOKA-PREDTAKMIČENJE ZA SABOR TRUBAČA U GUČI

Maj mesec je najsvečaniji mesec u opštini Knjaževac, jer se 17. maja obeležava dan opštine . Ceo mesec ispunjen je brojnim kulturnim i drugim dešavanjima. Događaj koji zasigurno zavrednjuje pažnju je manifestacija „Zvuci trube sa Timoka“ koja predstavlja Predtakmičenje za najveće takmičenje trubača koje se održava avgusta meseca u Guči. Manifestacija „Zvuci trube sa Timoka“ je realizovana 18. maja u organizaciji Turističke organizacije opštine Knjaževac, ispred opštine Knjaževac i „Udruženja trubača Zvuk“ iz Knjaževca. U takmičarskom delu je učestvovalo 6 seniorskih orkestara i jedan juniorski orkestar. Manifestaciju je svečano otvorio Predsednik opštine, Gospodin Milan Đokić u 20 časova. Pored takmičenja, centralnog događaja manifestacije, na samom početku brojna publika imala je priliku da uživa u modnoj reviji Udruženja za negovanje tradicije „Izvor“ iz Knjaževca. Ceo događaj ulepšao je nastup Škole folklora “ Kolo“ iz Knjaževca. Na moderno uređenom platou Doma kulture bili su postavljeni oldtajmeri članova „Udruženja ljubitelja starovremenskih vozila“ iz Knjaževca. Događaj je započeo u 18:00 defileom trubačkih orkestara, mladih predstavnika folklora, manekena Udrženja „Izvor“ i oldtajmera, koji su se naizmenično smenjivali u ovoj svečanoj povorci do kamenog mosta, te platoa Doma kulture. Svoj doprinos u realizaciji dala je Organizacija sportskih ribolovaca „Beli Timok“, čiji su predstavnici pripremali i delili promotivno riblju čorbu po kojoj su nadaleko poznati. Na samom početku lokalni pesnik Slađan Ilić održao je zdravicu u čast trube, koja nikoga nije ostavila ravnodušnim.

U kategoriji omladinskih orkestara učestvovao je orkestar „Miljan Jovanović“ iz Vladičinog hana, koji se direktno plasirao za Guču. U kategoriji seniorskih orkestara učestvovali su:

  • Orkestar „27. septembar“ iz Kraljeva
  • Orkestar „Željko Predić“ iz Petrovca
  • Orkestar „Miroslav Prvulović“ iz Knjaževca
  • Orkestar „Tineretu“ iz Banatskog novog sela
  • Orkestar „Predrag Jovanović“ iz Vladičinog Hana
  • Orkestar „Dar-mar“ iz Knjaževca.

Tročlani žiri u sastavu:

-Dimitrijević Darko, profesor trube iz Knjaževca

-Filipović Danilo, profesor horne iz Niša

-Milenković Aleksandar, profesor trube iz Leskovca 

pratio je regularnost takmičenja i ocenjivao prijavljene orkestre.

Predtakmičenju su prisustvoavali predstavnici Sabora trubača u Guči.

Najbolji orkestar na predtakmičenju, koji je na taj način izborio svoj plasman za Sabor trubača u Guči, je orkestar „Dar-mar“ iz Knjaževca. U kategroji “Prva truba” pobedio je Đorđe Antić iz orkestra “27. septembar” iz Kraljeva. Po odluci žirija pobednik u kategoriji “najizvornije muziciranje” je orkestar “Miroslav Prvulović” iz Knjaževca. U kategoriji “Najbolji tenor” pobedu je odneo Slađan Antić iz orkestra “Predrag Jovanović” iz Vladičinog Hana. Za “najboljeg bubnjara” ovogodišnjeg takmičenja proglašen je Srđan Jović, orkestar “Željko Predić”. Zvanje “najbolji basista” je pripalo Željku Sabljovu iz orkestra “Tineretu”, Banatsko novo selo.

Dodeljene su nagrade i vlasnicima oldtajmera:

-za najstariji automobil proglašeno je vozilo u vlasništvu Vidojković Aleksandra;

-za najstariji motocikl proglašen je motocikl Milošević Ljubiše;

-Naj automobil na manifestaciji pripada Stefanović Milanu;

-naj motocikl je vlasništvo Nikodijević Saše.

Lokalni proizvođači izložili su svoje proizvode na štandovima na mestu održavanja manifestacije, a u sklopu majskog bazara.

Zahvaljujemo se svim učesnicima manifestacije koji su doprineli uspešnoj realizaciji manifestacije.

Do sledeće godine veseli pozdrav sa Timoka.