ZAVRŠENA 11. ŠIPURIJADA

ZAVRŠENA 11. ŠIPURIJADA

U subotu, 21. oktobra, kao što je bilo i planirano, u selu Novo Korito, u blizini granice sa Bugarskom, održana je 11. po redu manifestacija „Šipurijada“. Manifestaciju organizuje idejni tvorac Toplica Igjatović, MZ Novo Korito i Turistička organizacija opštine Knjaževac uz podršku Opštine Knjaževac.

„Šipurijadu“ je 2006. godine pokrenuo Toplica Ignjatović, likovni umetnik koji je poreklom iz Novog Korita a radi i stvara u Sloveniji. Ideja je proistekla iz ljubavi prema rodnom mestu i želje da se zaustavi odliv stanovništva, da se meštanima pokaže da se u prirodi koja nas okružuje mogu naći plodovi koji pružaju šansu za ostvarivanje dodatnih prihoda. Na „Šipurijadi“ se svake godine pojavi par desetina izlagača, koji u svojoj proizvodnji koriste šipurak kao sirovinu, a isti prerađuju na raznorazne načine. Ništa drugačije nije bilo ni ove godine. Manifestaciju uvek prati bogat kulturno-umetnički program. 11. Šipurijadu  otvorila je gošća iz Slovenije, Dolores Pušaver, prvakinja u jodlovanju u Sloveniji. Nesvakidašnji, ali prijatan uhu nastup, skrenuo je pažnju prisutnim posetiocima. Publika je imala priliku da uživa u šaljivim, ali mudrim stihovima napisanim na Torlačkom dijalektu, lokalnog pesnika Slađana Ilića, koji je manifestaciju obeležio pesmom koju je baš „Šipurijadi“ posvetio. Na manifestaciji su nastupili Folklorni ansambl Doma kulture Knjaževac, učenici OŠ „Dubrava“ iz Minićeva, KUD „Sunčana jesen“ Udruženja penzionera Knjaževac, KUD iz Bugarske-selo Salaš.

Održavanju „Šipurijade prethodila je likovna kolonija koja se od prošle godine organizuje na inicijativu idejnog tvorca manifestacije Toplice Ignjatovića. Umetnici koji su šipurak „preneli“ na platno bili su:

Biljana Antić, Marina Tričković, Ana Jovanović, Darko Miletić, Tanjica Vidojković Koprivica, Zorica Cvetković.

Žiri u sastavu:

Dušica Ilić

Vanilka Milkić i 

Svetlana Janković

ocenjivao je prijavljene izlagače u sledećim takmičarskim kategorijama.

U kategoriji najbolji pekmez od šipurka nagrađeni su:

  1. mesto PG Veličković Vukica
  2. mesto Mira Krstić

Najveći i najlepši šipurak, članice žirija, pronašle su na štandu Udruženja „Cvet“ iz Knjaževca.

Najlepše uređenu tezgu imalo je PG Nikolić , a drugo mesto zauzela je „Vila Promet“. 

Prvo mesto u kategoriji najoriginalniji recept pripalo je Mladenović Slavici, a drugo mesto Petrović Jasmini.

Nagrađenim učenicima na likovnom i literarnom konkursu povodom Šipurijade dodeljene su diplome i nagrade.

U nastavku možete pogledati fotografije.

Do sledeće godine, srdačan pozdrav sa Šipurijade!