22. SABOR NA VELIKU GOSPOJINU

22. SABOR NA VELIKU GOSPOJINU

U ponedeljak, 28. avgusta u selu Jalovik Izvor (opština Knjaževac) održana je 22. put po redu manifestacija „Sabor na Panadžur“. Manifestacija promoviše muzičko stvaralaštvo u oblasti izvorne narodne muzike i pruža šansu amaterima izvođačima. Sabor okuplja gajdaše, frulaše, trubače, pevače, bleh orkestre… Idejni tvorac Manifestacije je Žika Radenković, rodom iz sela Jalovik Izvor inače izuzetan poznavaoc i izvođač na tradicionalnim instrumentima.

Ovogodišnji Sabor otvorio je Goran Popović, pomoćnik Predsednika opštine Knjaževac. Gosti manifestacije bili su Žika Radenković, Andrija Bajić, Mala Cana, Mića Stojanović. Događaj je uveličalo svojim nastupom KUD „Sunčana jesen“ i Škola folklora „Kolo“ iz Knjaževca, kao i KUD „Svrljig“ iz istoimenog mesta. Pored svih pomenutih učesnika na manifestaciji se, kako to nalaže koncepcija Sabora, pojavio i veliki broj amatera koji su se predstavili publici:

Ristić Đorđe-zdravičar, izvođač na fruli i okarini

Veljko Radosavljević- frula

Petković Velibor-frula

Dušan Živković-frula

Savić Filip, Nikolić Mladen i Jordan Vasiljević su svojim izvođenjem na gajdama vratili sve prisutne u neka davna vremena.

Svoje glasovne sposobnosti i umeće predstavili su Saša Matejić-pesmom „Ona nije kao druge“; Dragana Tomić-pesmom „Karanfil se na put sprema“; Toma Ranđelović-pesmom „Ustala je majka rano“; Miljana Milosavljević-pesmom „Kosovski božur“; Peka-pesmom „Stanika“ i Marija Vasiljević pesmama „Deo prošlosti“, „Jelen“ i „Pametna i luda“.

Zahvaljujemo se svim učesnicima zato što su bili deo ovogodišnjeg Panadžura.

Do sledeće godine!Srdačan pozdrav iz Jalovik Izvora!

Galerija