ZVUCI TRUBE SA TIMOKA-PREDTAKMIČENJE ZA GUČU 2017.

ZVUCI TRUBE SA TIMOKA-PREDTAKMIČENJE ZA GUČU 2017.

Nakon viešgodišnjeg zalaganja, Knjaževac je 2017. godine postao Predakmičarski centar za najveći nacionalni Sabor trubača u Guči. Predtakmičenje je održano 12. maja u okviru manifestacije „Zvuci trube sa Timoka“. Manifestacija je počela u 18 časova, sada već tadicionalnom revijom vozila „Udruženja ljubitelja starovremskih vozila“ iz Knjaževca, koji su prodefilovali glavnim ulicama Knjaževca, kao što su to nekada činili. Odmah za njima krenuo je defile sastavljen od 7 trubačkih orkestara, sa nekoliko desetina trubača. Sa trotoara ovu veselu povorku pratili su gledaoci. Pod srpskom zastavom i zastavom Knjaževca, zvuk trube se pronosio ulicama Knjaževca na daleko. Na platou Doma kulture je postavljen majski bazar u kome su uzela učešća knjaževačka udruženja, i pojedinci koji svojim aktivnostima neguju kulturni identitet opštine Knjaževac. Tokom večeri, do početka takmičenja, udruženje OSR „Beli Timok“ je za posetioce manifestacije pripremilo i delilo svoj specijalitet-riblju čorbu. Jedan od sponzora manifestacije bila je i Niška pivara, koja je promovisala pivo.

Centralni događaj manifestacije bio je naravno nastup i takmičenje trubačkih orkestara. Početak manifestcije svečano je najavio predsednik opštine Milan Đokić. A takmičarima i gledaocima obratio se Slobodan Jolović, predsednik saborskog odbora u Guči. Pored predsednika saborskog Odbora događaju je prisustvovao i Milivoje Dolović, predsednik izvršnog odbora Sabora trubača u Guči.

U takmičarskom delu nastupilo je pet orkestara:

 -orkestar Ivana Milenkovića iz Knjaževca

  • orkestar „Dar-mar“ iz Knjaževca

  • orkestar „Balkanika“ iz Vladičinog Hana

  • orkestar Miroslava Prvulovića iz Knjaževca

  • orkestar „Zlatne trube“ iz Knjaževca.

Posebnu čar večeri dao je svojim nastupom orkestar Isidora Zećirovića iz Bojnika, koji je nastupio reviijalno, kao i orkestar „Berkovskata duhova muzika“ iz opštine Berkovica u Bugarskoj. Udruženje za negovanje tradicije „Izvor“ je ulepšalo događaj modnom revijom haljina od lana.

Za praćenje regularnosti takmičenja i ocenjivanje orkestara bio je zadužen tročlani žiri u sastavu:

Dimitrijević Darko- profesor trube iz Knjaževca

Filipović Danilo-profesor horne iz Niša i

Milenković Aleksandar, profesor trube iz Leskovca.

Odlukom žirija „najbolji orkestar“ na predtakmičenju, koji se direktno plasirao za takmičenje u Guči, je orkestar „Zlatne trube“ sa maksimalnim brojem bodova.

U katgoriji „Prva truba“ pobedio je Milan Milijić iz orkestra „Zlatne trube“. Po odluci žirija pobednik u kategoriji „Najizvornije muziciranje“ je orkestar „Dar-mar“ iz Knjaževca. Nagrada u kategoriji „Najbolji tenor“ pripala je Stevanović Damiru iz orkestra „Dar-mar“. Za „Najboljeg bubnjara“ ovogodišnjeg predtakmičenja proglašen je Marko Milošević iz orkestra Miroslava Prvulovića. Zvanje „Najbolji basista“ je pripalo Dragoljubu Karafilovskom iz orkestra „Balkanika“ iz Vladičinog Hana.

Galerija