Molitva pod Midzorom

Molitva pod Midzorom

Manifestacija „Đurđevdanski susreti-Molitva pod Midžorom“ već 18. godina neguje tradicionalna obeležja staroplaninskog područja. Prvi deo Manifestacije realizovan je u selu Vrtovac, na mestu zvanom „Kalavat“ uz poštovanje svih starih običaja u prisustvu sveštenika, 06. maja.Đurđevdan je seoska slava sela Vrtovac i praznik koji najavljuje buđenje prirode i blagostanje sela i okoline. Ovo je jedan od najveselijih praznika u opštini Knjaževac i za njega je vezan veliki broj običaja. Događaj je uveličao nastup Folklora Doma kulture iz Knjaževca.

Već narednog dana (07. maja) održan je Etno -festival u selu Balta Berilovac. Učešće na festivalu uzelo je preko 60 izlagača uprkos lošem vremenu. U kulturno-umetničkom programu učestvovali su: Folklor Doma kulture Knjaževac, Folklor Tešica, Folklor Medoševac, Folklor iz Bugarske, Pevačka grupa Jelek iz Zaječara, Kulturno društvo „Koreni“ iz Zaječara, izvođači na tradicionalnim instrumentima (gajde, frula…). Glavne estradne gošće manifestacije bile su Dragica Radosavljević-Cakana i Danica Krstić.

Manifestacija obuhvata nadmetanje takmičara u 10 kategorija. Ovde možete pogledati nagrađene u svim kategorijama-Nagrađeni po kategorijama

Galerija